miercuri, 6 aprilie 2016

PIERDUT ÎN RUTINĂ




„Orgoliul unui om tinde - de cele mai multe ori - să depășească în mărime persoana respectivă…” – E.M.


În timp
 Secolul XXI, momentul prezent. Fie prezentul meu, în care scriu aceste rânduri, fie prezentul tău, al persoanei care citești acum ceea ce am scris atunci, în prezentul meu.

Aspect
La nivel general, pare că suntem o mare de oameni pierduți în haos și dezorientați.
Un buchet de inimi lovite, secate de speranță…
Mâini obosite care caută alinare.
Ochi înlăcrimați care caută soare, lumină, culoare; care caută alți iriși încurajatori.

Rezultat
Rutina este, în aparență, siguranță; rutina este, în realitate, radiera zâmbetelor noastre.

Modalitatea de instalare
Vrem să fim fericiți și împliniți. Spunem că asta ne dorim și că vom lupta pentru acest drept; la nivel faptic, însă, undeva, ceva se pierde. Ne oprim la o cotitură și nu mai știm care este drumul corect; logica nu ne mai ajută (în acest caz) prea mult.
Ai depus mult efort fizic și psihic, ai luptat din răsputeri, deci, logic, trebuie să fii sus, foarte sus! Însă, în realitate, ești jos sau la un nivel (cel mult) mediu. Ești frustrat. Mai mult decât frustrat.
Și așa începi să o iei la vale… începi să cobori în suferință, în dezamăgire, cu pași mari și siguri. Zi de zi se întâmplă același lucru; zi de zi trece o oarecare zi în care parcă n-ai făcut nimic sau ai făcut același lucru. Atâta tot că n-ai respirat, poate, același aer.

Unele aspecte care merită a fi aprofundate
Dacă ai sta puțin să privești și să analizezi în profunzime ceea ce se întâmplă cu tine, poate te-ai trezi la realitate, pentru că ești în viață acum, în timp ce în fiecare zi:
·         multe suflete părăsesc planul material;
·         există riscul să nu mai fi nici tu, la un moment dat;
·         se poate să îți pierzi aproapele și, odată cu el, o parte din imaginea pe care tu ai numit-o aici „viață” dispare -
Și nu este benefic atunci când:
·         trec prea multe ore din timpul tău în care ai uitat să zâmbești;
·         trec prea multe clipe în care nu-ți permiți să iubești.

„De ce suntem triști?
În marea majoritate a oamenilor există acea idee bine înrădăcinată în mintea lor prin care înțeleg că fericirea depinde de acele lucruri materiale pe care nu le avem și a căror lipsă ne împiedică să fim fericiți.
Viața multora dintre noi este ocupată cu alergarea permanentă pentru a obține sume de bani, prin diverse mijloace, unele mai mult sau mai puțin legale, cu acumulări de lucruri materiale care aparent alcătuiesc minunatul tablou al fericirii. (…)
Drama intervine atunci când omul în cauză dezvoltă în sinea lui convingerea că fericirea de durată depinde de acele lucruri exterioare din viața lui, pe care nu le deține momentan.
Cu siguranță ai avut ocazii în viață în care îți doreai un anumit lucru material, care credeai că te va face fericit și odată ce l-ai dobândit ți-ai dat seama, după o perioadă, că nu ți-a îmbunătățit deloc starea emoțională și ești exact acea persoană care erai înainte, văzând cu ochii tăi că fericirea nu stătea în realizarea obiectivului respectiv. (…)
Dezvoltând această credință, mulți ajung plin de frustrări, disperați, mânioși și nefericiți și încep să își piardă încrederea în ei, blestemându-și soarta, crezând cu tărie că sunt victime ale unei puteri mult mai mari și că nu pot lupta cu morile de vânt.
Căutând fericirea în lucruri exterioare ființei noastre, depinzând de ceilalți oameni și lăsând panoul nostru de control în afara casei, nu vom putea fi cu adevărat fericiți. (…)” – E.M.

Ei bine…
Nu sunt sigură că dacă am compara această dimensiune cu celelalte din Multivers, viața de pământean este cea mai minunată, – dar totuși, acum suntem aici și suntem ceea ce suntem. Trebuie să ne asumăm „contractul” și „lecția” și să fim bucuroși de lumea aceasta frumoasă, căci fiecare suflet joacă un rol important în ea –  chiar și acele suflete asunse în indivizi care greșesc față de noi, față de ei, față de societate și în fața lui Dumnezeu.
„În fiecare persoană există o imensă putere prin care își poate aduce în viața sa minunatul sentiment al fericirii.
Prin decizia de a ierta o anumită persoană ne debarasăm de trecutul dureros, ne curățăm de acele gânduri și emoții negative pe care le-am acumulat, ne eliberăm de suferința generată de situația pe care azi o lăsăm în spate și a cărei putere de influență o stingem în acest moment. (…)
Totul se schimbă, iar acum privești cu alți ochi lumina din interiorul tău și alegi să îi iubești pe cei din jurul tău exact așa cum sunt… (…)
Practicând iertarea față de cealaltă persoană, alegi să te debarasezi de un imens bagaj, încărcat cu pietre foarte grele, zgomotoase, prăfuite, ce au apăsat peste sufletul și mintea ta, și încetezi să îți mai faci și ție rău.” – E.M.

 Fericirea este un drept care există în fiecare dintre noi și în conștiința colectivă, drept căruia, în toată această „alergătură” zilnică, pentru supraviețuire sau pentru „avansare pe scara socială”, nu îi acordăm importanța necesară.
.Suntem purtătorii, beneficiarii și apărătorii acestui drept.
Ne bucurăm de evoluție, de tehnologie, de un loc de muncă și de multe altele și, fără să ne dăm seama, fără să înțelegem consecința, omitem să apărăm ceea ce purtăm mai pur în noi: sufletul. Așa cum ne alimentăm zilnic corpul fizic pentru a avea putere și energie, în aceeași manieră trebuie să ne hrănim și sufletul, într-un mod corect și benefic, cu multă iubire, cu zâmbete, cu lucruri și cu fapte bune, cu mulțumirea de a fi aici și acum.

Oprește-te din alergat și ascultă-ți interiorul. Așa îți vei înțelege în sfârșit sufletul, a cărui strigăte de durere nu au putut fi auzite până acum din cauza zarvei din jungla urbană.

Poate că ar fi momentul să ne trezim, să deschidem cu adevărat ochii, și să ne apărăm fericirea, și nu să o cerșim cuiva sau să imputăm cuiva nefericirea noastră.
Trebuie să luptăm, pentru început, chiar cu noi înșine - cu acea latură materialistă a noastră care ne împiedică să fim liberi, să fim noi, ceea ce am fost, suntem, și vom fi. Mult mai mult decât oameni. Mult mai mult decât niște frustrați, lipsiți de drepturi.

Toate acestea mă privesc și pe mine. Am perioade în care mă las atât de luată de valul rutinei, încât uit ceea ce sunt și ceea ce pot cu adevărat. Prefer să dau vina chiar pe el, pe Marele Timp, acuzându-l că trece prea repede, că el este factorul perturbator în propria aventură…

Până într-o zi, când vom înțelege că nu timpul este cel culpabil de „robotizarea” noastră, de pierderea sufletului în negura rutinei.
Până într-o zi, când frustrarea va atinge cotele ei maxime, insuportabile și, începând cu acea zi, vom lupta pentru fericirea noastră!

Așadar:
 Iubește, iartă, zâmbește, fii fericit și… ieși din rutină!

5 comentarii:

  1. N-o sa inteleg niciodata de ce trebuie sa luptam pt fericirea noastra"...Asa de complicat trebuie sa fie???"Stiu ca e metaforic...Dar suna atat de nepotrivit,nu ??? PS.Sorry,just thinking aloud...;) <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un comentariu care va apartine si este respectat in totalitate! :) De ce spun eu - personal - ca trebuie sa luptam pentru fericire? Pentru ca, din pacate, situatiile, unii oameni, deci ceea ce este in jurul nostru, in loc sa ne ajute, ne pun piedici in evolutia noastra si in fericire. Este o lupta, chiar daca suna nepotrivit, pentru ca in momentul de fata nu mai traim in simplitate. :)

      Ștergere
    2. Si in completare... e un pic mai complicat, dar posibil. Asta e tot ceea ce conteaza, in fond. Multumesc pentru opinie, si pentru ca ati citit articolul.

      Ștergere
    3. Si nu inteleg de ce comentariul meu apare ca ar fi din partea unui ÜNKNOWN...Sunt Ileana Carmen Aftenie si imi asum cele scrise,meditand si eu ,ca si tine,la lupta pt fericire !!!Offf!!! <3

      Ștergere
    4. Eu știam, dear teacher, că dvs. sunteți, chiar dacă primul comentariu apărea așa, mai sub acoperire :) Cu siguranță a fost vorba despre o mică eroare. Însă acum vă văd și poza și numele și... vă pup dulce!

      Ștergere