duminică, 13 octombrie 2019

MÂINILE


În bătaia lunii, două mâini se ating și se unesc. Degetele de la mâna lui ies totuși în evidență, depășind lungimea degetelor de la mâna ei, astfel că uniunea lor nu este perfectă. Totuși, lumina lunii, prin frumusețea ei, maschează cumva acestă mică imperfecțiune. 
Din depărtare, te lași absorbit întru-totul de minunatul tablou pictat în noapte. Ei bine, pictorul nu doarme; nu, el nu are odihnă. 
Pictorul dă viață, creează. El a creat mâinile și le admiră cu atâta forță, deși ele nu sunt perfecte - pentru că mâna lui este mai mare ca mâna ei și, când se unesc, degetele lui rămân fără susținerea completă a degetelor ei. 
Și totuși, din imperfecțiune s-a născut perfecțiunea, pentru ca, mai apoi, să devină și ea imperfecțiunea din care se vor desprinde, la rândul lor, alte perfecțiuni. Mereu a fost așa. Circuit. Doar că noi am tot schimbat termenii, am dat alte definiții, ne-am schimbat aspirațiile, țelurile, deși noi toți, sau marea noastră majoritate, tânjim în secret după cele mai "banale" lucruri. Asta înseamnă, de fapt, să te întorci spre simplu, spre natural, spre origini, spre ceea ce ești. 
Însă pictorul știe totul, pentru că el nu și-a permis să uite cine e; cum altfel ar fi reușit să dea viață iubirii, dacă și-ar fi lăsat sufletul să fugă dintr-însul? Căci sufletul da, știe să fugă - să o ia chiar la goană, din moment ce omul îi creează, cu sau fără voia sa, condițiile necesare de evadare.
Păstrându-se pur, pictorul nostru a fost capabil să creeze un tablou mirific: în noaptea adâncă, în bătaia lunii, mâna lui, protectoare, cuprinde mâna ei, mai mică decât a lui, aparent mai firavă. Câtă gingășie!
În realitate, însă, mâna ei mică s-a întors spre mâna lui, cuprinzând-o, și, așa firavă cum pare a fi, a avut mereu puterea să îl susțină și să îl protejeze - căci așa a învățat-o să facă iubirea insuflată chiar de propriul creator, pictorul, acela ce nu doarme, cel făr'de odihnă, care, în noaptea adâncă, în bătaia lunii, inspiră iubirea care îi mângâie plămânii, apoi începe a o picta, creând și creând, neobosit... 

Sursa foto: https://m.crestinortodox.ro/religie/forta-creatiei-142755.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu