joi, 9 februarie 2023

CEALALTĂ PARTE CONTRACTUALĂ


Suntem actori, părți contractuale și drumeți prin viețile asumate.
Firesc ar fi, să alegem, încă de la început, încălțări comode, căci trebuie să onorăm, inconștienți, o lungă călătorie…
Ghidați de iubire și de setea de cunoaștere, fiind deschiși întru-totul naturii, Universului și Creatorului, scenele vieții se așează astfel încât să poată și rațiunea pricepe opera în care jucăm - fie rol principal, fie altele secundare, pentru sufletele cu care interacționăm.
Ne alăturăm spiritual, apoi fizic, iar planetele se aliniază astfel încât drumurile noastre să se întrepătrundă și să facem cunoștință și în această viață.
Chiar dacă simțim că ne cunoaștem deja, logica ne spune că n-avem de unde. Plutim prin vid. Suntem amnezici, pentru că altfel n-am face față atâtor deznodământuri, căci prea multe scenete, cu ale lor prea multe efecte, s-ar perpetua la infinit, în detrimentul alegerilor pe care le facem.
Într-un fel, e interesant să o luăm mereu de la capăt și să fim binecuvântați cu liberul arbitru. Avem posibilitatea de a ne costuma altfel, ori de câte ori pășim pe scenă.
 
Încheiem contracte secundare la fiecare pas, după fiecare cotitură. Unele sunt pe durată determinată și își încetează efectele la împlinirea termenului; altele ne bulversează cu efectele lor și prin actualul prezent…
Fiecare operă a fost creată cu întelepciune, având la bază un contract principal, contractul-mamă, asumat de sufletul nostru. Desigur că intervin numeroase acte adiționale care îi modifică termenul și alte clauze generale sau speciale. Dar articolul unde este definit obiectul său, acela rămâne neschimbat și va fi îndeplinit la un moment dat, indiferent cât de lungă sau anevoioasă e călătoria drumețului sau cât de frumoasă sau zdrențuită este ținuta actorului și de câte ori intră pe scenă, cu același număr.
 
Toate cele mai sus relatate sunt chestiuni de lungă durată; se deschid uși după uși și încă mai e multă cale de purces și multe chei de identificat pentru a deschide alte uși, ce blochează temporar drumul și tot așa.
Că așa am vrut, ori că așa am simțit, în fiecare timp mi-am găsit liniștea privind cerul, simțind că în acest fel sunt mai aproape de cealaltă parte contractuală.
Adesea îi zâmbesc, căci știu că acordul nostru a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar legea care îl guvernează nu este una interpretabilă.

Articol publicat în Revista CADRAN, Jurnal mureșean, nr. 1/2023.

Sursa foto: https://bunincariera.ro/contractul-de-munca-si-ce-trebuie-sa-stii-despre-el/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu