sâmbătă, 11 iulie 2020

REPLICA DIN MINE. VORBIND CU TELEVIZORUL

Este o provocare să scriu acest articol și să scot din mine tot ceea ce am adunat de vreo patru luni încoace.
De ce spun că este o provocare - pentru că am încercat să nu acord o prea mare importanță modului subiectiv în care mă afectează totul, în ideea că, în timp, pentru toți, va fi mai bine și atunci merită să tac și să mă supun. Pentru binele poporului i se zicea cândva.
Doar că toate au o limită.
Și în ultima vreme mi se pare că asist la un teatru de păpuși slab regizat, în care păpușoii principali si-au uitat complet rolurile, iar cei secundari sunt niște simple marionete neputincioase, care nu pot salva opera în sine, pentru că nu au tupeu să spună ei replicile pe care le-au învățat cu timpul, la repetiții. Pentru că nu au curaj, sau pentru că așa au fost "dresate", să tacă și să îi lase pe "cei principali" să vorbească, că știu ei ce spun, deși sunt jalnici în interpretare.
Iar în tot timpul acesta, undeva, din umbră, păpușarii, cei ce dirijează tot, zâmbesc perfid... Știu ei ce știu. Nu degeaba sunt păpușari, și nu păpuși. Doar că unele păpuși mai au și creier. Ghinion.

Oare unde bat? Păi la marele subiect al vremurilor noastre. Ba ne închid, ba ne dau drumul pe stradă, ba ne pun botniță, care la început era inutilă, apoi a devenit cea mai cea.
Unii dintre noi au rămas fără locuri de muncă, fără micile afaceri, în timp ce cei mari au făcut bani faini pe spatele nostru, că doar ce mai conteaza darea și luarea de mită de la nivel înalt, când printre noi se plimbă COVID-ul?
Uităm de drepturi, obligații, morală, războaiele din trecut (pentru ce cauze au murit eroii?), școala nu mai contează, la ce bun să știi să scrii și să citești; stăm în casă, ne distanțăm social de familie și de prieteni, devenim obezi și urmărim numărul de cazuri la televizor!

Ca o turmă de oi ascultătoare, ne-am supus la ceea ce au "propovăduit" prin televizoare și am dansat exact așa după cum au cântat ei. Doar că pașii tot în spate ne duc.
Au închis școlile, gradinițele și celelalte instituții de stat.
Pentru ce atâta școală? Avem nevoie de cultură? La ce-i foloseste inteligența unei banale oi?

În loc să caute soluții, ca doar de aceea sunt capete încoronate și de aceea și-au asumat cele mai înalte funcții în țara asta, care e scopul lor?
Să dea atac la tot ceea ce ne-a mai ramas: CULTURA (EDUCAȚIA) și LIBERTATEA.
Da, libertatea aceea pentru care multi si-au dat sufletul în anul 1989, când eu m-am născut.
Datorită lor, celor care au luptat pentru libertate, m-am născut liberă.
Și ce fac mai marii după 30 de ani? Ce sunt ei în stare să facă, după trei decenii, în fața unui virus? Să arunce totul în carca noastră, a muritorilor de rând, că cică de noi depinde totul: să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să ne distantam social. Să stăm acasa. Sau la minim 2 metri unii de altii. Dar de ce sa nu ne închidem într-o bulă, și să respirăm cu porția?

Pe bune? Asta e tot ceea ce sunteți în stare să faceți după 30 de ani?
Pentru ce ocupați funcții publice înalte? Căutați soluții pentru ca noi, cei de sub voi, să putem trăi normal și să ne ducem, în continuare, copiii, în școli și grădinițe de stat, chiar și când există COVID-ul. Deja e printre noi de atâta timp, iar voi încă mai susțineți că numai de noi depinde totul? Dar voi cam ce faceți, între timp? ... Nu vreau să deschid subiectul fondurilor nerambursabile, al sprijinului de la U.E. și etc. Dumnezeu e sus și le vede pe toate.

Atâta tot că mai marii sunt plătiți să găseasca soluții ca viata să meargă înainte și cu COVID-UL printre noi, asa cum a mers treaba si cu virusul gripal și multe altele.
Faza e că adulții TREBUIE să meargă la lucru, copiii la școală; noi, ca familie sau cu prietenii, vrem sa mergem in concedii normale, să luam masa la restaurante; să se facă căsătorii cu câți invitați vor mirii, să se facă botezuri, cu oameni în biserică și la restaurant; să se țină slujbe în biserică și preotul să se roage nestingherit cu enoriașii.
E greșit să ne dorim normalitate?!

Stiu, vă convine să ne îndepărtăm de Dumnezeu, apoi unii de alții (să ne distanțăm social), să devenim o turmă de oi, niște marionete lipsite de cultură. Fără o educație la bază (așa cum se va întâmpla cu copiii noștri, dacă tot o țineți langa cu școala online - care e un fel de frecție la picior de lemn), probabil că asta vom deveni. Niște sălbatici, care nu mai știu ce înseamnă reuniunile mari și frumoase de familie, sau ieșirile cu prietenii la club/terasă/restaurant/unde avem chef pe banii noștri, munciți, de altfel, și nu dormiți.

O vreme, am fost dispusă ca, după ce veneam de la servici, obosită, să mai fac și activități cu copilul, pentru că doamnele educatoare își dădeau tot interesul să ne trimită activități pe care să le facem acasă cu copiii. Dintre ele, alegeam ce era mai ușor, pentru că nu mai aveam energia necesară să le fac pe toate cu Dominic, deși sigur i-ar fi plăcut.
Însă eram obosită, și mai bine îl țineam, de multe ori, doar în brațe, fără sa fac altceva, și îi mulțumeam lui Dumnezeu că suntem sănătoși.

Părinții nu țin locul educatorilor/învățătorilor/profesorilor!
Iar capetele încoronate știu asta, că noi, acasă, nu putem oferi educația necesară copiilor noștri. Pe asta mizează. Să ajungă mai ușor de prostit, de modelat, cam așa, ca plastilina.
Nu ma înțelegeți greșit. Știu că există acest virus printre noi. Dar după atâta timp, încerc să pricep cu mintea asta, pe care o am (care îmi dictează să port mască și să mă spal pe mâini, cu apă, sapun, apoi cu spirt) de ce nu se tratează cauza, ci doar efectul?

Rolul capetelor încoronate nu e de a îndobitoci populația și de a o obliga să se întoarcă cu 30 de ani în urmă.
Pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci, înseamnă că fost degeaba.
Căutați soluții pentru ca noi să trăim bine, așa cum ne-ați promis.
Știu, pe atunci nu exista Coviduț printre noi și asta v-a cam dat planurile peste cap, însă v-ați asumat, prin mandate, și neprevăzutul.

Pot tratata și eu efectul, de exemplu, să îl retrag pe Dominic de la grădinița de stat pe care o adoră și căreia îi duce dorul, și să îl înscriu la una privată. Culmea e că grădinițele private îndeplinesc condițiile de distanțare socială.
Deși n-aș vrea să mă ocup doar de efecte, problema e că tratarea cauzei e în mâinile capetelor încoronate. Și la cum se prezintă situația, da, chiar e o problemă.
Ce se întâmplă la sârbi nu mă uimește.
Este tot un efect al netratării cauzei.

P.S. când folosesc sintagma de "capete încoronate", mă refer la cei care ocupă fotolii moi și dețin înalte funcții publice în România.
Nici o aluzie la familia regală. Fie vorba între noi, aș da multe să ne întoarcem la monarhie, dacă tot e să ne întoarcem în trecut. Măcar ne-am întoarce la eleganță, la bun gust, demnitate și... înțelepciune!

Sursa foto: https://pxhere.com/ro/photo/1390929 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu